Маслините измествали тютюна по нивите в България

Маслините измествали тютюна по нивите в България

© Асен Тонев

Тютюневите насаждения в България се изместват от други топлолюбиви култури. Това съобщи пред "Фокус" ректорът на Земеделския колеж в Пловдив Димитър Димитров.


В различни региони на страната, където климатът е подходящ, вече са засети 1000 маслинени дръвчета. Сортовете са добри и издържат при температура до минус 20 градуса. Благоевградският край се оказва доста благоприятен за отглеждането на маслини поради мекия климат там, смятат специалистите в аграрния сектор.


Димитров допълни, че се обсъжда идеята да се възстанови отглеждането на ръжта, която е стар български поминък, а също и овцевъдството като отрасъл с неограничени пазари. С придвижването на субтропичния климат на север все повече субтропични култури ще може да се отглеждат в България.


Вярно е, че европейската политика за намаляване на квотите за субсидиране на тютюнопроизводството ще се окаже проблем за аграрния сектор и в частност за стотиците български семейства, чиито главен поминък е тютюна. Отглеждането на ръжта и развитието на овцевъдството би могло да се окаже възможност за тези хора да се пренасочат към този род отрасли, смята Димитров. Той е убеден, че именно аграрният сектор ще се окаже един от водещите за излизане от кризата. Производството на храни ще върви напред. Но се очаква храните да поскъпнат именно заради пренасочването на земята за производство на енергия, допълни доц. Димитров.

Ключови думи към статията: